HTML

garda

2010.08.28. 13:49 aranyhorgász

Garda

Garda
Leírás
Majdnem teljesen egyenes hátvonalú, szürkéskék vagy ezüstös háttal és apró pikkelyekkel rendelkezik. Oxigénigényes. A teste keskeny, erősen lapított mint egy késpenge és a szája felfelé nyílik, amivel kényelmesen habzsolja be a víz felszínére hulló rovarokat. Az alsó állkapocs beleillik a felső állkapocs mélyedésébe. Nagy szeme ezüstös-fehér vagy aranysárga. Feltűnően rövid és alacsony hátúszója hátrébb a faroknál helyezkedik el. Jellegzetessége a nagy mellúszók. Pikkelyei aprók és testéről könnyen leválnak.

10-20 fokos vizeket kedveli, és a felszín közelében szívesen tartózkodik. A sós vizet is elviseli rövidebb ideig. A folyókból ősszel csapatosan a tengerbe vonulnak, de vannak populációi amik felhagytak a vándorlással és a telet is édesvízben töltik.

Előfordul a Fekete-tenger vízgyűjtőjében, a Kaszpi-tengerben, az Aral-tóban és az azokba torkolló folyókban. A Duna majdnem teljes szakaszán, a Balatonban, Tiszán és a Fertő tóban is megtalálható.

Herman Ottó beszámolója szerint november 11. tájékán a tihanyi kútba vonuló gardacsapat vándorlási irányát a hegytetőn felállított őrszem jelezte a subája lengetésével a halászoknak.

Testhossz és tömeg
10 éves korukra érhetik el a 40 cm-es testhosszt. A Balatonban a fél kilónál nagyobb példányok ritkának számítanak manapság.

Szaporodás
3-5 éves korára válik ivaréretté. Tavasszal nagyobb csapatokban vándorolnak ívni. A hímek lassabban nőnek mint a nőstények.

Táplálkozás
Planktonrákok, vizre hulló rovarok, halivadék, kisebb halak, üvegrák, kerekesférgek.

Horgászat
Gardára ritkán,de horgásznak legyező és úszós készséggel vagy felszínen vezetett villantóval. Néha a horogra akad a Balatonon süllőzés közben. A csalihalat a fejénél fogja el általában.

Rekordok
A legnagyobb ismert példány 60 cm-es és 3,5 kg testtömegű volt.

Elnevezések, népies nevek
heringhal, balatoni hering, gyargya, kardkeszeg, sugár kardos, gardakisz, gallakeszeg, kardkeszeg, karda, gargya, görbepaduc, gyurgya, szabóhal, vezérgarda, korda, lánakeszeg, kaszahal, látott hal, vágóhal

Fogyasztása
Kissé szálkás de finom húsa van. Régebben olajos halat is készítettek belőle

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecaguru.blog.hu/api/trackback/id/tr672254247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása