HTML

kárász

2010.08.28. 13:56 aranyhorgász

Kárász

kárász
Leírás
A pontyfélék családjába tartozó kárász vagy más néven aranykárász őshonos halunk. Magas, erősen lapított, sötétsárgás test jellemzi. Magas és néha kerekded háta sötét- és olívazöld színű. A színeiben eltérő a környezet hatására. Bajsza nincs, ez a legegyszerűbb módja a pontytól való megkülönböztetéséhez. Feje kicsi, szája felső állású ajkai a pontynál kevésbé húsosak. Mell és hasúszója rövid, hátúszója hosszú és magas. A páratlan úszói szürkéssárgák és a páros úszók vörhenyesek. Bognártüskéjén 29-31 apró fog található. Pikkelyei erősen ülnek bőrében. Szeme közepesen nagy és írisze sárga aranyozott szélekkel. Az ezüst kárásztól eltérően hashártyája nem fekete.

Szívós halfaj, jól bírja az oxigén hiányos vizeket is. A téli nyugalomra az iszapos fenékbe ássa be magát és túléli a kisebb vizek fenékig való befagyását is. A pontyal együtt hibrideket hozhat létre (pontykárász, kárászponty).

Elterjedése Európában a Fekete-tengertől az Északi-tengerig, Közép- és Észak-Ázsiától Kína északi részéig húzódik az édesvizű és a brackvizekben. A síkvidéki tavakban régen tömegesen voltak megtalálhatóak. Észak-Amerikában próbálkoztak a ponttyal együtt betelepíteni de sikertelenül.

Testhossz és tömeg
A hazai vizekben ritkán elérik a 20 cm-es hosszúságot és a 70 dkg fajsúlyt.

Szaporodás
Május-júliusban ívik csapatosan a sekélyebb helyeken. Ivarérettségét 2-3 évesen éri el. A nőstény kárászok 100-300 000 ikrát raknak le a víz alatti növényekre. Az ikrák 9-10 nap múlva kelnek ki amikor a víz hőmérséklete eléri a kb. 15 oC-ot. A hibridek tejes egyedei sterilek és szaporodásra képtelenek.

Horgászati szabályozás
Magyarországon horgászati szabályozás alá nem esik. A kárászt veszélyeztetett fajtának és védettségre javasolták és történtek kísérletek állományainak növelésére tenyésztéséből származó egyedek kihelyezésével is.

Táplálkozás
Zooplanktonokkal, rovarokkal, férgekkel és növényi eredetű táplálékokkal táplálkozik.

Horgászat
Főleg tavakban, elmocsarasodott holtágakban és lassú folyású folyókban találhatjuk meg. Számos kárászra specializálódott etetőanyag létezik, ezekbe érdemes főtt kukoricát is keverni. Horgászható finom úszós szerelékkel vagy fenekezős horgászmódszerrel. Sokszor akad a horogra pontyozás közben.

100 gram ehető kárászhús tartalmaz:
Víz: 76,3 gramm,
Protein: 17,8 gramm,
Zsíradék: 5,6 gramm,
Energia: 112 kcal.

Édeskés húsa miatt sokan fogyasztják. Tógazdasági szempontból Magyarországon nincs sok jelentősége.

Rekordok
A legnagyobb példányt Finnországban fogták, 6,4 kg-os volt és az életkorát 70 évre becsülték. A magyar rekord 3,55 kg.

Magyar nevek
arany kárász, széles kárász, karász, karics, fattyú kárász, magyar kárász, pontykárász (ponttyal alkotott hibrid), karász, karics

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecaguru.blog.hu/api/trackback/id/tr462254257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása