HTML

szilvaorrú keszeg

2010.08.28. 14:21 aranyhorgász

Szilvaorrú keszeg

szilvaorrú keszeg
Leírás
Nevét a kékes, gömbölyded orráról kapta. Feje közepesen nagy, homloka széles és enyhén domború. Szája alsó állása is jelzi, hogy táplálékát a vízfenékről gyűjti. A test megnyúlt, oldalról lapított, mérsékelten magas. A szilvaorrú hátúszója rövid, szegélye egyenesen levágott és mögötte a háton a farokúszóig terjedő fűrészes él tapintható. Háta sötétebb szürkés-kékesbarnás és az oldalán a pikkelyek ezüstösen csillognak. A hát- és a farokúszója szürkés, a többi úszó fakósárga. A hasvonalat követő élénksárga színű sáv jellemző díszítése a szilvaorrú keszegnek.

Megtalálható Közép- és Kelet-Európától délebbre az Égei-tengerben, északabbra az Északi- és Balti-tenger és vízgyűjtő területén levő folyókban. A Duna vízrendszerében élő populációk a Vimba vimba vimba alfajhoz tartoznak.

Vándorló életmódot folytat, íváskor a félsós tengeri vizekből (brackvíz) a folyókba úszik fel. A folyókban édesvízi populációk jöttek létre az idők folyamán a duzzasztógátak, víztárolók hatására de a vándorló életmóddal nem hagyott fel: folyással szemben úszva kezdik meg vándorlásukat májusban az ivarérett példányok.

Testhossz és tömeg
A szilvaorrú keszegek lassan nőnek, a legnagyobbak is csak 30-35 cm-ert érnek el.

Szaporodás
Ivarérettségüket 4-5 éves korukban érik el amikor még csak 16 centiméteresek. Az ívóhelyekre május-júniusban csapatosan érkeznek a megfelelő 18-19 oC-os vízhőmérsékletre várva. Nászcsoportonként 2-5 tejes kezdi el farkával megtisztítani a medret az egyetlen ikrásnak. Ilyenkor a tejesek páros úszóinak és a farokúszójának töve narancsszínűvé válik, a testük felső része sötétszürke, majdnem fekete lesz. Hozzávetőlegesen 40-100 000 db ragadós narancsszínű ikrát rak le több részletben a sekély, kavicsos részeken. A kikeléshez 3-4 nap szükséges. A kikelő lárvák a kavicsok között fekve még további 6-7 napig tartózkodnak.

Horgászati szabályozás
Május 2. és június 15. között nem fogható. Hazánkban 2010-től esik a horgászata korlátozás alá.

Táplálkozás
Eleinte algákkal és kerekesférgekkel táplálkoznak, majd később rátérnek az árvaszúnyoglárvák fogyasztására. Táplálkozásukat télen is folytatják.

Horgászat
Hazánkban horogra ritkán akad. Spiccbottal és fenekező készséggel fogható. Óvatos kapás és szívós küzdelem jellemzi. Nagyobb folyóvizeinkben a Dunában és Tiszában él.

Felhasználás
Fontos tengeri halászzsákmány Oroszországban, Lengyelországban és Romániában. Húsát füstölve fogyasztják.

Rekordok
A hazai rekord 1,6 kg a Rábából 2003-ban. A külföldi rekord 45 cm és 1 kg.

Magyar nevek
Éva keszeg, évahal, szífaorrú keszeg, szemes keszeg, jászpaducz, jászpaduc, szellőpirka, tiszai hal, szárazhal, szellőpirka

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecaguru.blog.hu/api/trackback/id/tr1002254299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása