HTML

felpillantó küllő

2010.08.28. 13:48 aranyhorgász

Felpillantó küllő

felpillanto kullo
Leírás
Teste megnyúlt, orsószerű, alacsony és széles. A fej hosszú, alacsony dorsoventralis irányban lapított. A faroknyél alacsony, hengeres, azaz magassága és szélessége közel azonos. A szem aránylag kicsi, a fejtetőre tolódott, felfelé tekintő, magyar nevét ezért kapta. Szája alsó állású, húsos ajak veszi körül, a száj szögletében hosszú bajuszszál található. Úszói fejlettek, a mellúszó eléri a hasúszó tövét. A hátúszó rövid és magas, a farokalatti úszó szintén. A farokúszó hosszú, erősen kimetszett. Pikkelyei az egész testet, így a torok- és a mellrészt is beborítják. A hát barnásszürke, elszórt sötétebb foltokkal, amelyek a szürkéssárga alapszínű testoldalon is megtalálhatók. A has fehér. Az úszók áttetszőek, színtelenek vagy halványsárga árnyalatúak. A hát- és a farokúszó foltozottsága egyes egyedekről hiányozhat, meglétük esetén 2-2 szabályos sort alkotnak. Áramvonalas teste jól mutatja, hogy kiválóan alkalmazkodott a gyors áramlású élőhelyekhez, a Gobio fajok közül a felpillantó küllő hatol föl legmesszebbre a patakokban.

A fenékjáró küllő közeli rokona és könnyen összetéveszthetők. A felpillantó küllő teste nyúlánkabb, bajuszai hosszabbak, és szemei a magasabb és keskenyebb homlok felső oldalán ferdén állnak.

Legritkább küllőfajunk, hazai elterjedéséről nincs pontos információ, egyetlen megbízható adat a Tisza magyarországi felső szakaszáról, Tiszacsécséről való. Az erősen sodró, köves-kavicsos aljzatú, hűvös, oxigéndús folyóvizet kedveli.

Testhossz és tömeg
Kifejlett egyedeinek testhossza 10-11 cm.

Szaporodás
Tavasszal az ivarérett hímek testének felső része majdnem feketére változik és apró nászkiütésekkel borított. Ívása április végétől június közepéig tart, az ikra lerakása több részletben történik.

Horgászati szabályozás
Magyarországon védett!

Táplálkozás
Gerinctelen bentikus szervezetekből és a folyó által görgetett hordalékból, növényi törmelékből álló táplálékát kisebb csapatokban keresi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecaguru.blog.hu/api/trackback/id/tr152254243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása